Pszichoterápia

A pszichoterápia lényege egy különleges, tudományos alapokon nyugvó kommunikáció és kapcsolat, ami segít a lelki eredetű problémák megoldásában. Kapcsolat, ami támaszt nyújt, aminek az oltalmában nyugalomra tehetünk szert.Kapcsolat, amiben kitüntetett figyelmet és jelentőséget kapunk és lehetőségünk nyílik, hogy másként kezdjünk el gondolkodni önmagunkról és a körülöttünk levőkről.

A pszichoterápiás ülés során elsősorban időt adunk.

Időt arra, hogy aki hozzánk fordul az ezernyi dolga és terhe mellett egy időre csak magára, saját problémáira figyelhessen. Szusszanásnyi időt arra, hogy körül lehessen nézni és megállapítani mi a baj, megállapítani, hogy mit kellene másként csinálni és megtalálni az utat is a megvalósításhoz. Időt adni, ami egyáltalán nem magától értetődő. Időt arra, hogy kissé közelebb kerüljünk gondolataink, érzéseink megismeréséhez megértéséhez: Önmagunkhoz.

A pszichoterápia a mi olvasatunkban egy olyan folyamat, amiben a pszichológus társ és segítő lesz az önmagunk felé megteendő úton, és ő vállalja ennek az útnak a biztosítását is. Persze a folyamat mindig kicsit más, mert szerencsére mindenki valamennyire különbözik a többiektől. Ennek a személyre szabott folyamatnak az a célja, hogy könnyebb legyen az élet, hogy ne lássunk mindent annyira feketében, hogy ne szorongjunk állandóan, hogy megtanuljunk együtt élni a körülöttünk élő emberekkel. Merjünk akár konfliktusokat vállalni, ha kell. Érezzük kapcsolataink jelentőségét és tudjunk élhető és éltető kapcsolatokat teremteni önmagunk és környezetünk számára.

Ambulanciánk pszichológusai a tudományos alapokon nyugvó terápiás módszereik és technikáik közül mindig az egyéni problémához leginkább illeszkedő, azt a leghatékonyabban kezelő módszert választják. Terápiás repertoárunkban többek között megtaláható a sématerápia, a kognitív- és viselkedésterápia, az irodalomterápia és a mindfulness alapú módszerek is.