Sématerápia

Mi a sématerápia?

A sématerápia a kognitív-viselkedésterápiás irányzatból fejlődött ki, eredeti kidolgozója Jeffrey Young volt. Ezt a módszert Young a más módszerekkel nehezen kezelhető személyiségzavarok pl. borderline személyiségzavar kezelésére dolgozta ki. A sématerápia ma használatos formájában egy integratív, sokszínű módszertannal dolgozó terápiás forma, ami a személyiségbe mélyen beágyazódott, sok szenvedéssel és visszatérő panaszokkal (pl. hangulatzavarok, kapcsolati problémák, szorongások) járó mentális állapotok kezelésére szolgál.

Mi történik a terápia során?

A terápia első szakasza a problémák felméréséről és a terápiás kapcsolat kialakításáról szól. Ebben a szakaszban speciális kérdőívek felvételére is sor kerül A kérdőíveket közösen értékeljük, megismerjük a panaszok hátterében álló sémákat, séma módokat.

A terápia következő szakaszában különböző terápiás technikák segítségével haladunk a nem adaptív megküzdési módok lebontása felé, ezzel párhuzamosan új, adaptívabb megküzdési módok fokozatos elsajátítása felé teszünk lépéseket. A terápia előrehaladtával lehetőség nyílik a rejtettebb belső konfliktusok feltárására, kezelésére is, ennek során pl. a sérülékeny, ki nem elégített gyermekkori szükségletekkel kapcsolatban álló rész „ rehabilitálása” is egyre inkább lehetségessé válik.

A terápia lezáró szakaszában az egészséges megküzdések stabilizálása zajlik.

Meddig tart ez a terápia?

A sématerápia viszonylag hosszú terápiás forma, minimum heti rendszerességű ülések szükségesek hozzá, és -a probléma összetettségétől függően- általában 1-2 évig tart.