Alvásproblémák kezelése

 

Az álmatlanság vagy inszomnia az alvásciklust érintő leggyakoribb zavar.

Benne foglaltatik az elalvási idő hosszúra nyúlása mellett az alvás töredezettsége éjszakai vagy hajnali megébredések miatt, illetve az ezekből az ébredésekből történő nehéz visszaalvás és nappali álmosság.

A mindennapokra komoly terhet ró, a koncentrációs képesség csökkenése mellett a memóriánkra is rossz hatással van. A hangulatunk változása, a stresszes munka, túlhajszoltság, folyamatos teljesítménykényszer sajnos kicsúcsosodhatnak az alvásciklus felborulásában is. Ráadásul komoly ördögi körben találhatjuk magunkat, ahogy egyre gyakoribbá válik, hogy éjszakánként a pihentető, nyugodt alvás helyett már amiatt aggódunk, hogyan fogjuk kibírni a következő napot. Ez persze az alváshiányunk miatt extrém stresszt jelenthet, tovább fokozva a problémát.

Az álmatlanság, illetve a túl sok alvás krónikussá válása ellen is érdemes minél előbb tennünk, ugyanis testi és lelki egészségünk szempontjából egyaránt kiemelkedő jelentőséggel bír a megfelelő ideig tartó, jó minőségű, pihentető alvás.

Az egyik kulcsmozzanat az, hogy felismerjük, az alvás az egyik legtermészetesebb és legalapvetőbb viselkedésünk, a viselkedés pedig megváltoztatható.

Bárki életében előfordulhat, hogy időnként néhány napig vagy hétig fennáll egy nehezített alvással járó periódus, azonban ha nem áll vissza a jó alvás vagy ha a stresszesebb időszakokban állandóan alvászavar tüneteit tapasztalja, érdemes szakember segítségét igénybe venni.

A kielégítő alvásminőség  elérésében kognitív és viselkedésterápiás intervenciós eszközökkel tudunk Önnek segíteni.

Rendelőnkben keresse bizalommal Benkő Zsófiát.