Irodalomterápia

 

Mi az az irodalomterápia?

 

Az irodalomterápia nem más, mint irodalmi szövegeken keresztüli beszélgetés, egy interaktív, kísérő folyamat, melyben közvetítő vagy projektív felületként van jelen a mű, így segítve hozzá a klienseket a mentális egészségvédelemhez. A szocioterápiák és a művészetterápiák metszetébe helyezhető, így alkalmazási területei szinte végtelenek.

Az irodalomterápia az irodalomteraputa végzettségétől függően egyéni és csoportos ülésen egyaránt alkalmazható. Lehet kifejezetten csak irodalomterápiás foglalkozássorozatot indítani, de helyet kaphat más terápiás folyamatokban is kiegészítésként, akárcsak egyéb más művészetterápiás gyakorlatok. Felnőttek és gyerekek körében is nagyon jó módszer általánosságban az önismeret fejlesztésére, vagy bármilyen specifikusabb élethelyzetben való elakadás feloldására. Segíthet a pályaválasztás során, párkapcsolati problémák vagy bármilyen más interperszonális kapcsolat esetében.

 

Lényegében bármilyen irodalmi mű alkalmas lehet irodalomterápiás foglalkozáshoz, amely saját élményeket hív replica borse elő, amely bizonyos pontokon és szinteken megérinti az olvasót/hallgatót, amihez valamilyen formában kapcsolódni tud.

 

 

Hogyan segítheti az irodalomterápia az egyéni pszichológiai tanácsadást?

 

- Hasonló élethelyzeteket, gondolatokat, érzéseket mutat be, ezzel biztosítva, hogy nem vagyunk egyedül a kérdéseinkkel.

 

- Eltérő megoldási útvonalakat és lehetőségeket kínál, amelyek segítenek más nézőpontból tekinteni a helyzetre.

 

- Kész szavakká formálja a bennünk kavargó folyamatokat. Akár olvasásról, akár írásról van szó.

 

- Olyan nyelven szólít meg, amelyen a hétköznapokban nem beszélünk, ezért nem tudjuk kifejezni a belső világunkat.

 

- Bővíti és színesíti a gondolkodásunkat, kommunikációnkat, önreflekívebbé tesz.

 

Rendelőnk irodalomterapeutája Jakobovits Kitti és Novák Szilvia.