Jakobovits Kitti

pszichológus, irodalomterapeuta, tanácsadó szakpszichológus

Elérhetőség:

kitti.jakobovits@gmail.com

www.jakobovitskitti.hu

https://www.instagram.com/olvasopszichologus/

Bemutatkozás:

Jakobovits Kitti vagyok, pszichológus és irodalomterapeuta. 2019-ben végeztem az Eötvös Loránd Tudományegyetem Pszichológia szakán, valamint a Pécsi Tudományegyetem Biblioterapeuta szakirányú továbbképzésén. A tanulmányi évek alatt gyakorlati tapasztalataimat a Lelki Egészségvédő Alapítványnál, a Helperek Önkéntes Egyesületében, és számos, önállóan vezetett irodalomterápiás csoportfolyamat során szereztem. 2019 óta dolgozom a Kapcsolat Ambulancia munkatársaként, ahol egyéni és csoportos folyamatokat viszek. Jelenleg az ELTE Tanácsadó Szakpszichológusi szakképzésében illetve a Csoportanalitikus Kiképző Társaság (CSAKIT) általános csoportvezetői képzésében veszek részt. 2021-ben jelent meg az első könyvem Irodalomterápia címmel.

 

Milyen módszerrel dolgozom?

Pszichológusi munkámmal szorosan összefonódik az irodalomterápiás módszer, melyet az egyéni tanácsadás során is alkalmazok. Hiszem, hogy az irodalmi művek segítenek az emberi lélek megismerésében, a sajátunktól eltérő, új nézőpontokat, új megküzdési módokat és új megoldásokat felmutatva. A jól megválasztott szöveg segítségünkre lehet olyankor, amikor szinte szó szerint elénk szegezi, és ráébreszt minket a problémára, de olyankor is, amikor inkább egy elválasztó felületet húz közénk és a probléma közé, ezáltal egy időre megkönnyítve az arról való konkrét beszédet. Az irodalomterapeuta feladata, hogy ösztönözze a klienst arra, hogy keresse meg magában azt, amivel kapcsolódni tud a szöveghez, majd ezeken a fonalakon elindulva a terapeuta segítségével felszínre hozzák az őt foglalkoztató gondolatokat, érzéseket, élethelyzeteket. Az egyéni folyamatok során ez igazán személyre szabott és egyedi formában valósulhat meg.

Az egyéni tanácsadás mindig egy első beszélgetéssel kezdődik, amin még nem alkalmazok kifejezetten irodalomterápiás módszert, ez az ismerkedésre, és a további közös út kijelölésére irányul. A későbbi munka során viszont gyakran használom az irodalomterápia receptív és aktív formáit is.

Lényegében bármilyen irodalmi mű alkalmas lehet irodalomterápiás foglalkozáshoz, amely saját élményeket hív elő, amely bizonyos pontokon és szinteken megérinti az olvasót/hallgatót, amihez valamilyen formában kapcsolódni tud.

Hiszem, hogy az irodalmi szövegek minden élethelyzetben a segítségünkre lehetnek, ha hívjuk őket. Ezért bármilyen elakadással, kérdéssel is keres fel, a közös munka során, a szövegekkel kiegészítve megtalálhatjuk rá a megoldást! Forduljon hozzám bizalommal a fenti elérhetőségek valamelyikén!